De bästa chokladbollarna.

Chokladbollar är barnsligt gott och går i princip inte att tröttna på. Dessutom tycker i princip varenda en om dem. Det här receptet har jag tagit från min bror. Han kallar receptet de bästa chokladbollarna och nog är dem goda alltid!


DE BÄSTA CHOKLADBOLLARNA

12 Chokladbollar
100g smör
1 dl socker
1 msk vanlijsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kaffe

Garnering
Pärlsocker

Gör så här:
Rör ihop mjölkfritt margarin, socker, vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe tills allt är jämnt fördelat. Forma smeten till bollar av valfri storlek och rulla i pärlsocker.

TIPS!
Enligt min bror ska chokladbollarna läggas i frysen en stund innan servering.

Pärlsockret går byta ut mot exempelvis kokosflingor eller strössel.


 


Drömmar.

Drömmar sägs ibland vara svåra att lyckas med, men med det här recepet som jag fått av min kära vän är det näst intill omöjligt att misslyckas. Enkelt är det också! Helt enkelt ett superbra recept.

Ugn: 150°C

DRÖMMAR

50 Kakor
100g mjölkfritt margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
Cirka 4dl vetemjöl

Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite om sänder. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla degen i två längder. Skär dem i bitar och forma till bollar.
Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Blåbärsmazariner.

Mazariner som är lite pyssliga, men enkla att göra och som blir väldigt goda!

BLÅBÄRSMAZARINER

16 Mazariner
3 dl vetemjöl

¾ dl potatismjöl

¾ dl socker

150 g kylskåpskallt mjölkfritt margarin


Fyllning

250 g mandelmassa

75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

Ca 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade

2 msk vetemjöl

2-3 bittermandlar


Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt det kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa. Fortsätt arbeta massan tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg. Det går även lätt att snabbt köra ihop degen i matberedare. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt i minst 30 minuter.

 

Rör mandelmassan till fyllningen grovt och arbeta in smöret i mindre klickar till en jämn och tjock massa. Mosa blåbären lätt och rör ned dem, litet i taget, i mandelmassan. Riv bittermandlarna fint och blanda i fyllningen. Tillsätt mjölet och rör ihop till en tjock smet.


Skär rullen med deg i 16 delar och tryck ut i aluminumformar (eller i muffinsplåt). Fördela smeten i formarna och jämna till den. Fyll inte formarna riktigt ända upp till kanten. Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i drygt 15 minuter. Låt bakelserna svalna litet och stjälp dem ur formarna (om du inte använder engångsformar). Låt svalna helt.

TIPS!
Byt upp blåbären mot andra bär, till exemepl hallon.

Morotskaka.

Leila har i a piece of cake ett recept på vad hon påstår är världens godaste morotskaka. Om det verkligen stämmer låter jag vara osagt, men att den är saftig och enormt god i en mjölkfri version det råder det inga tvivel om!

Ugn: 150°C

MOROTSKAKA


1 Kaka

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 ½ tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

½ tsk malen ingefära

1 nypa salt

1 ½ dl solrosolja

4 ½ dl rårivna morötter

 

Creamy spread lime frosting

60g mjukt mjölkfritt margarin

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

100g tofuline creamy spread

 

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Häll smeten i smord och bröad form, cirka 24 cm ø. Grädda i ugn ca 55 minuter. Låt kakan svalna.

 

Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan.


Rågsiktskakor med morötter.

Hembakat bröd är svårt att slå och sätter helt klart guldkant på tillvaron. Det är varken svårt eller tar speciellt lång tid att baka eget bröd, men ändå blir det inte särskilt ofta. Medan det jäser går det göra andra saker och det är inte hela världen som det går över några minuter.

Ugn: 225°C

RÅGSIKTSKAKOR MED MORÖTTER


4 Runda bröd
5 dl vatten
50 g jäst
½ olja
½ sirap
1 ½ tsk salt
2-3 morötter
1 ½ dl kruskakli
½ hela linfrö
½ krossade linfrö
cirka 15 dl rågsikt

Gör så här:
Värm vattnet till 37°C och riv morötterna. Smula ner jästen i en degskål (cirka 4-5l ). Häll över vattnet och rör tills jästen har löst sig. Ha sedan i de rivna morötterna, kruskakli och linfröna. Tillsätt rågsikt och arbeta degen kraftigt, cirka 3 minuter med maskin eller cirka 6 minuter för hand, tills degen känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i fyra dela och forma dem till runda bullar. Platta ut bullarna till cirka 15 cm Ø. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Grädda kakorna mit i ugnen i cirka 15 minuter.

TIPS!
Om du skulle ha paltspad tillhands går det byta ut vattnet mot paltspad. Brödets smak ändras lite och brödet blir aningens saftigare.

Rabarber- och jordgubbspaj.

En somrig paj som min mor komponerade ihop en regnig och kall dag i juni. Den syrliga rabarbern kompletteras av de söta jordgubbarna. Fantastiskt gott!



Ugn: 175°C

RABARBER- OCH JORDGUBBSPAJ.

1 Paj/6 Bitar
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk ströocker
½ tsk bakpulver
100g mjölkfritt margarin

Fyllning
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
150g jordgubbar
4 små stjälkar rabarber
eller
2 stora stjälkar rabarber

Gör så här:
Smält margarinet. Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och bakpulver tillsammans med margarinet. Tryck sedan ut degen i pajformen (cirka 25cm ø).

Skär upp rabarbern och jordgubbarna i bitar och blanda med potaismjöl och socker. Häll i fyllningen jämt i pajformen.
Grädda pajen längst ner i ugnen i 30min.

Popcornkakor.

Möra kakor med spröda popcorn är kanske inte den vanligaste kombinationen när det kommer till kakor, men jag intygar att de är barnsligt goda! Dessa kakor fick jag smaka första gången hos min kära vän och det är också av henne som jag lirkat ur receptet. Hemma hos henne är det tradition att baka dem till jul, men de fungerar utmärkt när som helst på året både till fest och vardag.

Ugn: 200°C

POPCORNKAKOR


35-40 Kakor
100g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl matolja
3 dl extra fint vetemjöl
½ dl potatismjöl
8 dl saltade popcorn

Gör så här:
Rör margarinet och sockret ljust och fluffigt. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning.
Rör ner mjölet. Tillsätt popcornen. 
Skeda upp smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8min tills kakorna fått fin färg.

Minis potatis- och purjolökssoppa.

Detta recept kommer från en av mina underbara vänner och har räddat mig många gånger när det varken funnits fantasi eller ork till att laga mat. Det är enkelt, snabblagat och väldigt gott!

MINIS POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA


2 Portioner
1 purjolök
2-3 potatisar, cirka 250 g
1 liten vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 l vatten
Olja
Salt och peppar

Gör så här:
Skölj och strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs upp löken i lite olja så att den mjuknar men inte tar färg. Skär den skalade potatisen i tärningar och lägg ner i kastrullen som löken är i.

Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Låt småkoka under lock cirka 15 minuter eller tills potatisen börjar bli mosig. Smaksätt med lite peppar och eventuellt salt. Ta kastrullen från värmen och rör sönder med slev eller elvisp på låg hastighet.


TIPS!
Den går utmärkt att frysa. Frys in i portioner så är det bara till att ta fram en portion soppa och tina. Soppa kan annars vara lite vanskligt att ta med sig i matlåda men om den är fryst fungerar det utmärkt.

Soppan blir lite lyxigare om 4 msk havre- eller sojagrädde tillsätts.

Pavlova.

Tårta - ypperligt gott och något som hör till födelsedagsfirandet. Sen jag blev mjölkallergiker har det dock blivit en kaka med något form av fyllning eftersom de flesta tårtor innehåller grädde (och hittills har jag inte hittat något substitut till grädde som fallit mig i smaken). Mycket gott men det är ändå inte samma som tårta. Sist jag fyllde år gav jag mig den på att jag skulle ha en tårta och både min mor och jag letade febrilt efter något bra recept. Till slut blev det en pavlova som toppades med vispbar havregrädde som smaksattes med vaniljsocker och som sedan toppades med jordgubbar och passionfrukt. Yummie!

PAVLOVA.


Ugn: 150°C

1 Tårta/6 bitar
4 rumsvarma äggvitor
1 krm salt
2 1/2 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 msk citronsaft

Topping
5 dl vispbar havre- eller sojagrädde
3 tsk vaniljsocker
Jordgubbar
Passionsfrukt

Gör så här:
Häll äggvitorna och saltet i en torr skål och vispa till fast skum.
Tillsätt sedan citronsaften och sockret eftersom under vispning. Vispa tills blandningen är tjock och blank och sockret har lösts upp.
Vänd ner majsstärkelsen.
Skeda ut marängsmeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Den ska vara rund och ungefär 2,5cm hög.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, eller tills marängen är spröd men fortfarande lite seg i mitten.
Ta ut den ur ugnen och stjälp försiktigt upp den uppochner på ett fat. Låt svalna.

Vispa havre- eller sojagrädde (elvisp används med fördel) och tillsätt vaniljsockret. Bred ut över marängbotten. Dela jordgubbarna i halvor och lägg ovanpå havregrädden. Gröp ur passionsfrukten och sprid ut över jordgubbarna.


TIPS!
Blanda försiktigt i 1 1/2 msk kakao i marängsmeten när den är färdigvispad så blir det en chokladpavlova istället.
Jordgubbar och passionsfrukt kan efter smak bytas ut mot andra frukter och bär. Den kan även dekoreras med till exempel nötter.

RSS 2.0