De bästa chokladbollarna.
DE BÄSTA CHOKLADBOLLARNA
12 Chokladbollar
100g smör
1 dl socker
1 msk vanlijsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kaffe
Garnering
Pärlsocker
Gör så här:
Rör ihop mjölkfritt margarin, socker, vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe tills allt är jämnt fördelat. Forma smeten till bollar av valfri storlek och rulla i pärlsocker.
TIPS!
Enligt min bror ska chokladbollarna läggas i frysen en stund innan servering.
Pärlsockret går byta ut mot exempelvis kokosflingor eller strössel.
Drömmar.
Ugn: 150°C
DRÖMMAR
50 Kakor
100g mjölkfritt margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
Cirka 4dl vetemjöl
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite om sänder. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla degen i två längder. Skär dem i bitar och forma till bollar.
Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Blåbärsmazariner.
BLÅBÄRSMAZARINER
16 Mazariner
3 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
¾ dl socker
150 g kylskåpskallt mjölkfritt margarin
Fyllning
250 g mandelmassa
75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
Ca 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
2 msk vetemjöl
2-3 bittermandlar
Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt det kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa. Fortsätt arbeta massan tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg. Det går även lätt att snabbt köra ihop degen i matberedare. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt i minst 30 minuter.
Rör mandelmassan till fyllningen grovt och arbeta in smöret i mindre klickar till en jämn och tjock massa. Mosa blåbären lätt och rör ned dem, litet i taget, i mandelmassan. Riv bittermandlarna fint och blanda i fyllningen. Tillsätt mjölet och rör ihop till en tjock smet.
Skär rullen med deg i 16 delar och tryck ut i aluminumformar (eller i muffinsplåt). Fördela smeten i formarna och jämna till den. Fyll inte formarna riktigt ända upp till kanten. Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i drygt 15 minuter. Låt bakelserna svalna litet och stjälp dem ur formarna (om du inte använder engångsformar). Låt svalna helt.
TIPS!
Byt upp blåbären mot andra bär, till exemepl hallon.
Morotskaka.
Ugn: 150°C
MOROTSKAKA
1 Kaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 ½ dl solrosolja
4 ½ dl rårivna morötter
Creamy spread lime frosting
60g mjukt mjölkfritt margarin
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100g tofuline creamy spread
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Häll smeten i smord och bröad form, cirka 24 cm ø. Grädda i ugn ca 55 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan.
Rågsiktskakor med morötter.
Ugn: 225°C
RÅGSIKTSKAKOR MED MORÖTTER
4 Runda bröd
5 dl vatten
50 g jäst
½ olja
½ sirap
1 ½ tsk salt
2-3 morötter
1 ½ dl kruskakli
½ hela linfrö
½ krossade linfrö
cirka 15 dl rågsikt
Gör så här:
Värm vattnet till 37°C och riv morötterna. Smula ner jästen i en degskål (cirka 4-5l ). Häll över vattnet och rör tills jästen har löst sig. Ha sedan i de rivna morötterna, kruskakli och linfröna. Tillsätt rågsikt och arbeta degen kraftigt, cirka 3 minuter med maskin eller cirka 6 minuter för hand, tills degen känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i fyra dela och forma dem till runda bullar. Platta ut bullarna till cirka 15 cm Ø. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Grädda kakorna mit i ugnen i cirka 15 minuter.
TIPS!
Om du skulle ha paltspad tillhands går det byta ut vattnet mot paltspad. Brödets smak ändras lite och brödet blir aningens saftigare.
Rabarber- och jordgubbspaj.
Ugn: 175°C
RABARBER- OCH JORDGUBBSPAJ.
1 Paj/6 Bitar
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk ströocker
½ tsk bakpulver
100g mjölkfritt margarin
Fyllning
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
150g jordgubbar
4 små stjälkar rabarber
eller
2 stora stjälkar rabarber
Gör så här:
Smält margarinet. Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och bakpulver tillsammans med margarinet. Tryck sedan ut degen i pajformen (cirka 25cm ø).
Skär upp rabarbern och jordgubbarna i bitar och blanda med potaismjöl och socker. Häll i fyllningen jämt i pajformen.
Grädda pajen längst ner i ugnen i 30min.
Popcornkakor.
Ugn: 200°C
POPCORNKAKOR
35-40 Kakor
100g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl matolja
3 dl extra fint vetemjöl
½ dl potatismjöl
8 dl saltade popcorn
Gör så här:
Rör margarinet och sockret ljust och fluffigt. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning.
Rör ner mjölet. Tillsätt popcornen.
Skeda upp smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8min tills kakorna fått fin färg.
Minis potatis- och purjolökssoppa.
MINIS POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA
2 Portioner
1 purjolök
2-3 potatisar, cirka 250 g
1 liten vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 l vatten
Olja
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj och strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs upp löken i lite olja så att den mjuknar men inte tar färg. Skär den skalade potatisen i tärningar och lägg ner i kastrullen som löken är i.
Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Låt småkoka under lock cirka 15 minuter eller tills potatisen börjar bli mosig. Smaksätt med lite peppar och eventuellt salt. Ta kastrullen från värmen och rör sönder med slev eller elvisp på låg hastighet.
TIPS!
Den går utmärkt att frysa. Frys in i portioner så är det bara till att ta fram en portion soppa och tina. Soppa kan annars vara lite vanskligt att ta med sig i matlåda men om den är fryst fungerar det utmärkt.
Soppan blir lite lyxigare om 4 msk havre- eller sojagrädde tillsätts.
Pavlova.
PAVLOVA.
Ugn: 150°C
1 Tårta/6 bitar
4 rumsvarma äggvitor
1 krm salt
2 1/2 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 msk citronsaft
Topping
5 dl vispbar havre- eller sojagrädde
3 tsk vaniljsocker
Jordgubbar
Passionsfrukt
Gör så här:
Häll äggvitorna och saltet i en torr skål och vispa till fast skum.
Tillsätt sedan citronsaften och sockret eftersom under vispning. Vispa tills blandningen är tjock och blank och sockret har lösts upp.
Vänd ner majsstärkelsen.
Skeda ut marängsmeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Den ska vara rund och ungefär 2,5cm hög.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, eller tills marängen är spröd men fortfarande lite seg i mitten.
Ta ut den ur ugnen och stjälp försiktigt upp den uppochner på ett fat. Låt svalna.
Vispa havre- eller sojagrädde (elvisp används med fördel) och tillsätt vaniljsockret. Bred ut över marängbotten. Dela jordgubbarna i halvor och lägg ovanpå havregrädden. Gröp ur passionsfrukten och sprid ut över jordgubbarna.
TIPS!
Blanda försiktigt i 1 1/2 msk kakao i marängsmeten när den är färdigvispad så blir det en chokladpavlova istället.
Jordgubbar och passionsfrukt kan efter smak bytas ut mot andra frukter och bär. Den kan även dekoreras med till exempel nötter.