Honugnsrostade nötter med lite sting.

En av mina vänner har en mor som är sagolikt fantastisk i köket. Under ett av alla mina besök hade hon gjort dessa nötter i juletider och de var helt enkelt otroligt goda. De är krispigt, lite salt, sött och så lite sting på det. Receptet följde med mig hem och här har ni det.

Ugn: 225°C

HONUGNSROSTADE NÖTTER MED LITE STING


200g blandade nötter (ex. sötmandel, hasselnötter och cashewnötter)
1 tsk råsocker
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk vatten
1 tsk honung

Gör så här:
Blanda nötterna med råsocker, sambal oelek, salt och vatten. Rosta blandningen i ugnen i ca 10 minuter, rör om nötterna ett par gånger. Ta ut nötterna och rör i honungen, låt svalna och servera.


Rostade kikärtor.

Ett nyttigare snacks som har precis samma egenskaper som vanligt snacks; Det går inte sluta äta när man väl har börjat. Varning för att det är beroendeframkallande! Smaksättning tycker jag ni kan experimentera lite med efter vad ni själv tycker om.

Ugn: 250°C

ROSTADE KIKÄRTOR

5 dl kokta kikärtor
1 msk rapsolja
½ tsk salt
Ev. 1 tsk tandoori eller,
1 tsk chilipeppar eller,
1 tsk cayennepappar


Gör så här:
Skölj de kokta kikärtorna och låt vattnet rinna av. Bred ut kikärtor, ej mosiga, i en långpanna. Ringla över lite olja, salta och krydda eventuellt. Rosta i övre delen av ugnen i 10-15minuter. Skaka om långpannan lite då och då. Kikärtorna är klara när de är knapriga igenom.

TIPS!
Strö över salladen.

My's pajdeg.

En lite nyttigare och matigare pajdeg som passar utmärkt till matiga pajer såsom köttfärspaj eller broccolipaj. Den ska inte förgräddas utan det är bara trycka ut pajskalet i formen och fylla med valfritt innehåll.

MY'S PAJDEG


1 Pajdeg

3 dl mjöl

1 dl kruska kli

½ tsk salt

2 tsk bakpulver

½ dl olja

1 ½ dl vatten

 

Gör så här:

Blanda ihop mjöl, kruska kli, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt sedan oljan och vattnet och blanda ihop till en deg. Är den kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Tryck därefter ut i en pajform, cirka 24 cm i Ø.


Pepparkakskladdkaka.

Ett busenkelt recept på kladdkaka med smak av pepparkaka. Är du en av dem som helst äter pepparkaksdegen är chansen stor att detta är ett recept i din smak.

Ugn: 175°C

PEPPARKAKSKLADDKAKA


1 Kladdkaka

100 g mjölkfritt margarin

3 dl socker

2 ägg

1 påse pepparkakskrydda (färdigblandad)

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smöra och bröda en form. Smält smöret och blanda ner alla andra ingredienser och rör ihop. Grädda i 15-17 minuter.


Chocolate chip cookies.

Ett av mina favoritrecept när det kommer till kakor. Jag testar gärna nya recept, men jag är kinkig när det kommer till recept som ska bakas fler än en gång. Det tog ett tag innan jag hittade detta recept på chocolate chip cookies som nådde upp till mina förväntningar på sega, chokladiga och snyggt spruckna ovanpå. Halvsega kakor med choklad i som jag kan äta hur många helst utan att tröttna på. Farligt goda och nästan farligt enkla att baka.

Ugn: 175°C

CHOCOLATE CHIP COOKIES

20 Kakor

150g mjölkfrittmargarin

1 ¼ dl strösocker

1 ¼ dl farinsocker eller brun farin

1 ägg

1 ½ tsk vaniljsocker

3 ¾ dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk bikarbonat

2 msk kakao

100g mjölkfri choklad

 

Gör så här:

Smält margarinet. Vispa ihop farinsocker, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta margarinet och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor boll, ganska seg och kolaaktig. Grovhacka chokladen och blanda i den till smeten. Rulla smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i cirka 10minuter. När kakorna flytit ut, men fortfarande är lite uppsvällda är de färdiggräddade. De sjunker ihop när de kommer ut.

 

TIPS!

Uteslut kakaon om du vill ha ljusa kakor istället.

 

Det mesta fungerar att blanda i dessa kakor med lyckat resultat. Testa exempelvis att blanda i nötter, torkad frukt, marshmallowsbitar eller varför inte lite extra choklad.


Amerikanska blåbärspannkakor.

En av mina vänner rekommenderade amerikanska blåbärspannkakor och jag blev frälst vid första tuggan. Små, tjocka pannkakor med massor av blåbär, mm! Jag brukar göra dessa till frukost när jag vill ha något extra, men de fungerar lika bra som lunch eller efterrätt.

AMERIKANSKA BLÅBÄRSPANNKAKOR

1 Pannkakssmet
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk sirap
2 dl havre - eller sojadryck
3 ägg
50g mjölkfritt margarin
2 dl blåbär

Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop havre- eller sojadrycken, äggen och det smälta margarinet i en stor skål. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en tjock smet. Rör ner blåbären, mosa några blåbär om du vill ha en blå pannkakssmet. Stek pannkakorna i en stekpanna, cirka ½dl smet åt gången. Vänd pannkakorna när det bubblar på översidan.


TIPS!
För formade pannkakor stek pannkakorna i en form avsedd för att steka ägg i.

Håll pannkakorna varma genom att lägga dem i ugnen på max 75°C.

RSS 2.0