Honugnsrostade nötter med lite sting.
Ugn: 225°C
HONUGNSROSTADE NÖTTER MED LITE STING
200g blandade nötter (ex. sötmandel, hasselnötter och cashewnötter)
1 tsk råsocker
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk vatten
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda nötterna med råsocker, sambal oelek, salt och vatten. Rosta blandningen i ugnen i ca 10 minuter, rör om nötterna ett par gånger. Ta ut nötterna och rör i honungen, låt svalna och servera.
Rostade kikärtor.
Ugn: 250°C
ROSTADE KIKÄRTOR
5 dl kokta kikärtor
1 msk rapsolja
½ tsk salt
Ev. 1 tsk tandoori eller,
1 tsk chilipeppar eller,
1 tsk cayennepappar
Gör så här:
Skölj de kokta kikärtorna och låt vattnet rinna av. Bred ut kikärtor, ej mosiga, i en långpanna. Ringla över lite olja, salta och krydda eventuellt. Rosta i övre delen av ugnen i 10-15minuter. Skaka om långpannan lite då och då. Kikärtorna är klara när de är knapriga igenom.
TIPS!
Strö över salladen.
My's pajdeg.
MY'S PAJDEG
1 Pajdeg
3 dl mjöl
1 dl kruska kli
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl olja
1 ½ dl vatten
Gör så här:
Blanda ihop mjöl, kruska kli, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt sedan oljan och vattnet och blanda ihop till en deg. Är den kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Tryck därefter ut i en pajform, cirka 24 cm i Ø.
Pepparkakskladdkaka.
Ugn: 175°C
PEPPARKAKSKLADDKAKA
1 Kladdkaka
100 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
2 ägg
1 påse pepparkakskrydda (färdigblandad)
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
Gör så här:
Smöra och bröda en form. Smält smöret och blanda ner alla andra ingredienser och rör ihop. Grädda i 15-17 minuter.
Chocolate chip cookies.
Ugn: 175°C
CHOCOLATE CHIP COOKIES
20 Kakor
150g mjölkfrittmargarin
1 ¼ dl strösocker
1 ¼ dl farinsocker eller brun farin
1 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ¾ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
100g mjölkfri choklad
Gör så här:
Smält margarinet. Vispa ihop farinsocker, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta margarinet och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor boll, ganska seg och kolaaktig. Grovhacka chokladen och blanda i den till smeten. Rulla smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i cirka 10minuter. När kakorna flytit ut, men fortfarande är lite uppsvällda är de färdiggräddade. De sjunker ihop när de kommer ut.
TIPS!
Uteslut kakaon om du vill ha ljusa kakor istället.
Det mesta fungerar att blanda i dessa kakor med lyckat resultat. Testa exempelvis att blanda i nötter, torkad frukt, marshmallowsbitar eller varför inte lite extra choklad.
Amerikanska blåbärspannkakor.
AMERIKANSKA BLÅBÄRSPANNKAKOR
1 Pannkakssmet
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk sirap
2 dl havre - eller sojadryck
3 ägg
50g mjölkfritt margarin
2 dl blåbär
Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop havre- eller sojadrycken, äggen och det smälta margarinet i en stor skål. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en tjock smet. Rör ner blåbären, mosa några blåbär om du vill ha en blå pannkakssmet. Stek pannkakorna i en stekpanna, cirka ½dl smet åt gången. Vänd pannkakorna när det bubblar på översidan.
TIPS!
För formade pannkakor stek pannkakorna i en form avsedd för att steka ägg i.
Håll pannkakorna varma genom att lägga dem i ugnen på max 75°C.