Kikärtsbullar.

Ett snabblagat och enkelt recept på goda kikärtsbullar. Serveras med exempelvis pasta, bulgur eller varför inte i pitabröd. Någon kallsås till gör det lite mindre torrt, men inget måste. De fungerar utmärkt att frysa in.

KIKÄRTSBULLAR.

4 Portioner
5 dl kikärter hemkokade eller från burk
4 st salladslökar
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk potatismjöl
Salt
Cayennepeppar
Olja

Gör så här:
Mosa Kikärterna. Skölj och finhacka salladslöken. Blanda ner salladslöken med de mosade kikärterna och pressa i vitlöken. Tillsätt ägg, potatismjöl, salt och peppar och arbeta ihop till en jämn färs. Forsma färsen till bullar och stek dem sedan i olja i cirka 5 minuter. 




Chokladsnittar med jultouch.

De här kakorna smakar ungefär som romerska bågar för dem som har haft turen att prova dem och vem kan motstå något sådant? För dig som inte har ätit romerska bågar men gärna skulle vilja har nu chansen genom dessa kakor.  Enkelt recept gör det hela ännu bättre. Dessutom går det använda pepparkaksformar för den som tycker det är roligt att använda dem. Nackdelen är att det tar lite lägre tid. Jag använde en pepparkaksform i liten storlek och då fick jag cirka 60 kakor.

Ugn: 175°C

CHOKLADSNITTAR MED JULTOUCH.

60 Kakor
5dl vetemjöl
2dl socker
4msk kakao
1msk vanlijsocker
1 stort ägg
200g smör eller margarin
rivet skal av en lime
rivet skal av en apelsin

Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker/mandel/råsocker/kokos


Gör så här:
Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och skalet av lime och apelsin i en skål. Tillsätt ägget och rumsvarmt matfett. Arbeta degen smidig. När degen är klar kan man antingen
1. dela degen i fem delar och rulla dem lika långa som plåten och platta till dem lätt.  
Eller
2. kavla ut degen så den är ungefär en halv centimeter tjock och trycka ut kakor med pepparkaksform.

Sen kan man om man vill pensla med ägg och strö på pärlsocker/mandel/råsocker/kokos eller något annat innan de åker in i ugnen.  Grädda i 10-12 minuter. Längderna skärs i bitar efter att de gräddats klart och fortfarande är varma.

Saftglögg.

Glögg, denna ljuvliga varma dryck som värmer gott. Varför inte göra den själv så kanske den värmer lite extra och smakar ännu bättre? Med det här receptet har du hemkokad glögg snabbt som ögat och som smakar underbart gott!
De som har smakat denna glögg har frågat efter receptet och det måste vara bland det högsta betyg som går att få.

SAFTGLÖGG

8 Små koppar
7 dl vatten
1 dl socker
2 dl outspädd svartvinbärssaft eller fläderbärssaft
1 kanelstång
1 liten bit lättkrossad torkad ingefära
7-8 kryddnejlikor
7-8 kardemummakärnor

 

Gör så här:

Koka upp vatten och socker, låt sjuda ett par minuter, skumma om det behövs. Häll i saften och alla kryddor, låt sjuda (absolut inte koka!) cirka 10 minuter. Sila av kryddorna och servera med valfria tillbehör.

 

TIPS!

Byt svartvinbärssaften mot fläderbärssaft.


RSS 2.0